Contact

Tag: Webapplicatie

Wanneer heeft mijn webapplicatie een API koppeling nodig?

api koppeling

Je webapplicatie begint eenvoudig: klanten hebben een account met hun e-mailadres. Ze bekijken bestellingen, veranderen hun adres, vergeten hun wachtwoord, resetten hun wachtwoord en gaan zorgeloos verder alsof er niets aan de hand is.
Na verloop van tijd zijn er meer dan tienduizend accounts. Niets wat de database niet aankan. De applicatie snort tevreden verder

Maar dan komt het: er wordt een CRM pakket aangeschaft. Salesforce bijvoorbeeld. De hele administratie, klantenbestand, communicatie, alles komt terecht in Salesforce. Prachtig natuurlijk. Iedereen is tevreden dat er orde is geschapen in de chaos. Alles op een plek. Iedereen blij.

Behalve die accounts van de webapplicatie. Die zitten niet in Salesforce… Wat nu?
Je eerste gedachte is om alles te copy-pasten. Het zal even duren, maar in een dag moet alles erin zitten. A Je To!

Maar dan denk je aan de nieuwe accounts die iedere dag aangemaakt worden. En de adressen die aangepast worden.

Het moet structureel worden aangepakt: iemand moet iedere dag de accounts en wijzigingen copy-pasten. Met 0.1 FTE moet dat lukken!

Maar dan doemt de volgende donkere wolk op: je collega’s doen ook wijziginen in Salesforce! En die komen niet terecht in je applicatie.

Moet iemand de wijzigingen nu ook de andere kant op gaan kopieren? Dit loopt uit de hand!

API

Bovenstaand probleem kent gelukkig een oplossing: een koppeling met een API.
De meeste grote web-based applicaties (zoals Salesforce) hebben een API beschikbaar.
Het is een manier om tussen applicaties gegevens uit te wisselen en te wijzigen.

Voor je eigen applicatie betekent dit dat je bij iedere nieuwe account een bericht kan sturen naar de API, om daar de gegevens ook neer te zetten.
En bij iedere wijziging ook. En als we toch bezig zijn, werken we een paar keer per dag ook alle accounts even bij met nieuwe informatie.
Allemaal zonder dat je er iets voor doet!

Google, Facebook, Twitter

Het bovenstaande is maar een voorbeeld. Misschien maak je al gebruik van een API.
Als je bijvoorbeeld inlogt met Google of Facebook, of als je berichten van Twitter op je website plaatst. Of de locatie van je bedrijf op Google-maps laat zien.
Bijna alle communicatie verloopt via API’s. De taal die de API’s spreken verschilt van SOAP naar REST naar JSON, maar het idee is hetzelfde: je haalt informatie op vanaf een andere website en daar doe je iets mee.

Aan jouw webapplicatie koppelen

Uiteraard zijn er ook situaties waarin je wil dat externe diensten bij jouw webapplicatie data halen of wegschrijven. Dan is het verstandig om jouw webapplicatie uit te breiden met een API.

API als basis

Wil je helemaal toekomstbestendig zijn, overweeg dan eerst een API te ontwikkelen, en laat vervolgens je webapplicatie, website of app gebruik maken van deze API.

De mogelijkheden van een API ontwikkeling bespreken?

Heb je een vraag, een plan, of een probleem? Laten we het er eens over hebben!
Neem gerust contact met ons op voor een gesprek, een offerte of een kop koffie!

Bel: +31 (0)10 425 58 54 of maak gebruik van onderstaand formulier.